Konferencja „Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś” (9 maja 2017)

9 maja 2017 roku w sali Rady Wydziału Filologicznego w Katowicach odbyła się konferencja naukowa pt. „Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś” zorganizowana przez Instytut Języka Polskiego im. Ireny Bajerowej, Katedrę Międzynarodowych Studiów Polskich oraz Szkołę Języka i Kultury Polskiej Uniwersytetu Śląskiego. Uroczystego otwarcia konferencji dokonał dr hab. prof. UŚ Romuald Cudak, kierownik Katedry Międzynarodowych Studiów Polskich. Podczas konferencji zostały zaprezentowane różnorodne zagadnienia związane z tematyką kulinarną w ujęciu współczesnym i historycznym. Wykład inauguracyjny pt. „Czy polska kuchnia jest polska? Adaptacje obcych nazw, smaków i tradycji” wygłosiła prof. dr hab. Jolanta Tambor, dyrektor Szkoły Języka i Kultury Polskiej UŚ. W konferencji uczestniczyli również mgr Tomasz Gęsina z SJiKP i mgr Adriana Loiodice, doktorantka w KMSP, a także związana ze Szkołą mgr Akylai Abylkadyr kyzy. Ponadto uczestnicy wzięli udział w quizie językowym pt. „Język (w) kuchni” oraz w warsztatach kulinarnych „Smaki różnych stron świata” przygotowanych przez mgr Magdalenę Knapik, mgr. Tomasza Gęsinę i mgr Adrianę Loiodice.

Accessibility