Home Aktualności Konferencja naukowa „Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś”
Konferencja naukowa „Kuchnia w języku i kulturze dawniej i dziś”
09-05-2017
Inauguracja konferencji. Prof. zw. dr hab. Ewa Jędrzejko, dr Wioletta Wilczek, dr hab. Katarzyna Wyrwas, dr hab. prof. UŚ Romuald Cudak.
Prof. dr hab. Jolanta Tambor wygłosiła referat pt. „Czy polska kuchnia jest polska? Adaptacje obcych nazw, smaków i tradycji”.
Mgr Tomasz Gęsina i mgr Adriana Loiodice przygotowali referat pt. „Polsko-włoska kuchnia. Doświadczenia zmysłowe potraw oraz miejsc przez Polaków i Włochów”.
Mgr Akylai Abylkadyr kyzy przybliżyła słuchaczom tajniki kuchni swego kraju jako wyznacznika kirgiskiej kultury.
Mgr Magdalena Knapik podczas warsztatów kulinarnych „Smaki różnych stron świata”.
W quizie językowym pt. „Język (w) kuchni” wzięli udział studenci kursu przygotowawczego do studiów w języku polskim prowadzonego przez SJKiP UŚ.