Turniej Tłumaczy 1996

Miron Białoszewski
Skakanka UFOistki

Играта на неидентификуваната

Столам крал прозорецот,
нешто страшно…
ме турка.

Кас – од овде,
од таму – гуврани
И магла.

Се напрегум, слушум:
лета НЛО
а можеби и не?

И имам надеж.
Ле ме провее.
И мене.

Ел!?
Нешто се случува…
Веменештое.

Преку ыумот зугризува,
Неишмукува
И мене, некаде.

И вехе ме има,
Светлосниот зрак
Во своите каныи.

Догледафе.
Свету мол!
И Вие!

Од таму кевипишам,
 кевипишам,
  кевипишам

Przetłumaczone na język macedoński przez:
Milena Ancevska (Macedonia)
Maja Atanasova (Macedonia)
Biljana Bojkovska (Macedonia)

Accessibility