Warsztaty kulinarne dla słuchaczy kursu przygotowawczego

6 czerwca 2022 roku uczestnicy prowadzonego przez Szkołę Języka i Kultury Polskiej UŚ rocznego kursu przygotowawczego uczestniczyli w warsztatach kulinarnych przygotowanych i poprowadzonych przez mgr Magdalenę Knapik.

Jak nietrudno się domyślić, warsztatem pracy była kuchnia – ku uciesze kursantów – plenerowa! Rozsmakowani w daniach dziewczęta i chłopcy zostali zaangażowani w poznawanie przeróżnych polskich dań, przy czym nie byli tylko biernymi konsumentami. Przeciwnie – mogli dać próbkę swoich możliwości, podejrzeć zdolności kulinarne swoich kolegów, zobaczyć od kuchni – bo jakżeby inaczej – co składa się na ich ulubiony polski delikates i czym to się je, by wreszcie rozkoszować się efektami swojej pracy.

Studenci odpowiadali również za mechanizmy promocyjne wydarzenia, tworząc plakaty reklamowe. Jak się później okazało, do jedzenia specjałów nie trzeba było nikogo specjalnie namawiać. Podobno uszy trzęsły się uczestnikom warsztatów tak bardzo, że – ani się (jeden z drugim) nie obejrzał – wszystko zostało z talerzy zmiecione.

Projekt finansowany jest ze środków Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej.

Accessibility