Turniej Tłumaczy 1997

Jarosław Iwaszkiewicz
Ogrodniczki

Градинарки

Девојчиња, жителчиња, полеваат градинчиња,
Со жолт песок посипуваат мали, вијугави. тесни патчиња.

Момченца (ох, воздишки) sвездички, sвончиња и каранфилчиња,
Рездови леи миризливи, кученца, маченца и зајачиња.

Ги запасаа своите сукњички со карнери басмени,
Девојчиња жителчиња, девојчиња-градинарчиња.

До тараби некој кочијата ја прибил. Црни коњи стојат,
Стои витез црн со маска, со црн плашт и со коса в дланка.

Przetłumaczone na język macedoński przez:
Wioletta Dimovska (Macedonia)

Accessibility