2001

SPRAWDZIAN Z POLSKIEGO – 2001
czyli zmagania o tytuł Cudzoziemskiego Mistrza Języka Polskiego

Laureaci:
Mistrz – Siergiej Pieliesa (Białoruś)

Wicemistrzowie:
I Wicemistrz: Irena Jackiewicz (Białoruś)
II Wicemistrz: Katarzyna Kowgar (Białoruś)
III Wicemistrz: Anamaria Czinege (Węgry).

Zwycięzcy konkursu w kategorii dla początkujących:
1. Charlotte Pothuizen (Holandia).
2. Žanna Rohalska (Ukraina).
3. Ivona Trundova (Czechy).
4. Lisa Palmes (RFN).

 

Tekst dyktanda z IV międzynarodowego konkursu „Sprawdzian z polskiego”

Marzenia żołnierza o żurze

     Żądny kulinarnych wrażeń żołnierz z Żuław dotarł niezwykle znużony do przedmieść Żórawiny. U podnóża niewysokich wzgórz przystanął z nagła i – żałośnie westchnąwszy – położył się wzdłuż niewąskiej dróżki. Niebawem ujrzał na zachmurzonym horyzoncie nadjeżdżającą roztrzęsioną dorożkę, przewożącą tędy nieraz z Trzemeszna do Trzcińska Zdroju żytnią mąkę na żur. Nie raz i nie dwa zdarzało się żołnierzowi marzyć o różowych rzodkiewkach, wieprzowych nóżkach z żurawiną, nie najgorszych brusznicach z chrzanem. Ale przede wszystkim o złocistobrązowym żurze. Zaczął więc zastanawiać się teraz, czy nie wsiąść w pociąg InterCity i nie pojechać do zaprzyjaźnionego Ślązaka z Katowic. Mogliby razem obejrzeć w telewizji, jak gra Inter Mediolan, pobuszowaliby po Internecie, trochę by pograli w gry interaktywne i można by zjeść ów niezrównany żur na wędzonce, uwarzony wcześniej przez katowiczanina wedle przepisu wydrukowanego wielką czcionką w prastarej książce kucharskiej.
     Katowiczanin nie omieszkałby zapewne wspomnieć o nieznośnym smaku żuru, przyrządzanego przez dwudziestodwuipółletniego niby-kucharza, a w rzeczywistości antytalent kucharski, jakim był niewątpliwie ich kuchmistrz wojskowy.
     Trzeba bowiem umieć naprawdę przyrządzić żur, aby smakował na pewno tak jak ten, który wspólnie uwarzymy na Wieczorze Narodów.

 

Dr Jolanta Tambor