Z ekologicznymi nowinkami za pan brat

04-04-2023

Słuchacze grupy KP5 przeżyli dość nietypową lekcję. W ramach pracy nad projektem ekologicznym, którego koordynatorem jest dr Agnieszka Tambor, przeprowadzone zostały zajęcia językowe poruszające niezwykle aktualną i ważną tematykę: diety przyszłości. Jakie są alternatywy dla spożywania mięsa? Czy będziemy jeść owady? Dlaczego warto szukać zamienników białka odzwierzęcego? Na te i inne pytania próbowali dziś odpowiedzieć słuchacze kursu przygotowawczego. Ważnym momentem lekcji była też degustacja świerszczy domowych (o smaku cebulki!). Prawie wszyscy odważyli się spróbować, w tym mgr Paulina Stasiak, która poprowadziła ekolekcję.
Jak smakują takie świerszcze? Według uczestników – jak grzanki lub orzeszki. Być może grupa KP5 porzuci niezdrowe przekąski na rzecz wysokobiałkowych owadów?